Het juist matras voor een optimaal slaapcomfort

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. U wordt
er vrolijker, energieker en alerter van. Een groot deel van de Nederlanders heeft geen idee op wat voor matras hij of zij slaapt. Jammer, want een goed matras is van essentieel belang voor uw nachtrust. Maar wat is een goed matras? Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is, omdat dit erg persoonsgebonden is. Bij de keuze van een matras is de slaaphouding belangrijk maar ook zijn lichaamslengte, gewicht, mate van pijnklachten, slaapklimaat en allergie├źn belangrijke factoren bij de aanschaf van een matras. We zetten de meest voorkomende matrassen met bijbehorende voordelen voor u op een rijtje.

Binnenveringsmatras

Dit type matras bestaat uit stalen veren die met staaldraad aan elkaar verbonden zijn. Bij dit matras is de vering overal gelijk. Het vormt zich niet naar het lichaam waardoor drukpunten bij de schouders en heupen kunnen ontstaan. Om het comfort te bevorderen zijn rondom het binnenwerk verschillende comfortlagen van koudschuim aangebracht. Door de open structuur heeft het matras een zeer goede vochtdoorlatendheid. Hierdoor is het matras uitermate geschiktvoor personen die het snel warm hebben of transpireren in bed. Deze matrassen zijn goedkoop en hebben een lange levensduur.

Pocketveer matras

Dit type matras is de opvolger van het binnenveringsmatras. Omdat in dit matras de veren niet onderling met elkaar verbonden zijn maar in apartje zakjes (pockets) zitten, vormt dit matras zich sneller naar de contouren van het lichaam. Hierdoor ligt het comfortabeler. Elke veer geeft afzonderlijk ondersteuning, dus een matras met meer veren zorgt voor meer ondersteuning en comfort. In dit matras zitten comfortzones waarbij bepaalde gedeelten in het matras zachter zijn. Dit is een verbetering ten opzichte van het binnenveringsmatras. Door de open structuur heeft
ook dit matras een zeer goede vochtdoorlatendheid, wat ideaal is voor personen die het snel warm hebben. Daarnaast heeft het een lange levensduur en is pocketveer relatief goedkoop.

Polyether matras.

Dit type matras is gemaakt van een stevig schuim wat zorgt voor relatief weinig veerkracht. Het matras heeft een gesloten structuur. Hierdoor houdt het warmte langer vast waardoor het uitermate geschikt is voor mensen die het snel koud hebben. Polyether is synthetisch dus een antiallergisch materiaal, waardoor ook mensen met een wol allergie baat hebben bij dit matras. Polyether geeft minder ondersteuning dan pocketveer waardoor daze matrassen geschikt zijn voor personen tot 80 kilo. Dit type matras wordt ook vaak gebruikt voor opgroeiende kinderen. Het is goedkoop in vergelijking met andere matrassen en gaat gemiddeld vijf jaar mee. Koudschuim matras. Dit type matras bestaat uit een veerkrachtige schuimsoort die zich snel naar de contouren van het lichaam vormt. Hierdoor ligt het erg comfortabel. Koudschuim heeft een open structuur waardoor het matras goed ademt en vocht goed afvoert. Dit maakt het matras geschikt voor mensen die het snel warm hebben. In dit type matras ontstaat niet snel kuilvorming omdat het een blijvende veerkracht heeft. Dit maakt het matras geschikt voor mensen met een hoog lichaamsgewicht. Koudschuim matrassen zijn duurder dan een matras van veren en polyether, maar het heeft een hoog comfort en een goede levensduur.

Traagschuim matras

Dit type matras heeft visco-elastische eigenschappen. Het materiaal wordt zachter bij verwarming en vormt zich om het lichaam heen waardoor de druk van het lichaam gelijkmatig wordt verdeeld. Het matras houdt warmte goed vast. Mensen met gevoelige spieren of gewrichten kunnen baat hebben bij een matras van traagschuim omdat het de bloedvaten en zenuwbanen ontlast. Traagschuim matrassen worden vaak in ziekenhuizen gebruikt om doorligwonden te voorkomen. Ze bestaan nooit volledig uit hetzelfde materiaal. De toplaag bestaat uit visco-elastisch schuim en de kern is van koudschuim of pocketveer. Een matras van redelijke kwaliteit is een stuk duurder dan een matras van koudschuim, maar het comfort en de levensduur zijn beter.

Latex matras

Dit type matras heeft een kern van natuurrubber (latex) en synthetisch rubber. Latex is een natuurproduct en dus antiallergisch. Daarnaast is latex soepel, veerkrachtig en isoleert het warmte goed. Hierdoor is het geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Latex vormt zich goed naar het lichaam waardoor het optimale ondersteuning en comfort biedt. De prijs wordt bepaald door de kern van dit matras. Sommige kernen bestaan uit een mix tussen natuurrubber en synthetisch rubber, maar er zijn ook matrassen met een volledige kern van natuurrubber. Dit
is een stuk kostbaarder. Een kwaliteit latex matras is vrij duur en gaat gemiddeld zeven jaar mee.

Matras bij Lekker Bedje kopen?

Lekker Bedje is gespecialiseerd in matrassen. Wij begrijpen dat het kiezen van het juiste matras een lastige keuze kan zijn. Elk matras heeft zijn voor- en nadelen en niet elk matras is voor iedere bedbodem geschikt. Wanneer u graag toch meer advies wil, dan zijn wij telefonisch bereikbaar. Neem contact op Contact